Een duidelijk verband tussen wat wij eten en onze gezondheid

Overgewicht is in de westerse landen een frequent probleem, waarvan de ernst ook in ons land toeneemt. Bevolkingsonderzoek toont aan dat ongeveer 60% van de actieve bevolking in België teveel weegt. Als we daarbij nog de niet actieve bevolking tellen, dan wordt de omvang van deze beschavingsziekte duidelijk.
Een BMI boven de dertig geeft ongeveer zes jaar verlies van levensverwachting en indien dit het geval is vanaf jonge leeftijd zal de levensverwachting nog sterker verkorten.

Hoeveel teveel is teveel?

De BMI is een maat voor zwaarlijvigheid. Deze index wordt berekend door het lichaamsgewicht (in kg) te delen door de lichaamslengte (in meter en gekwadrateerd). Een BMI tussen 18-25 kg/m² is een teken van 'normaal' gewicht, tussen 25 -29,9 kg/m² spreekt men van 'overgewicht' en bij een BMI hoger dan 30 kg/m² hebben we te maken met 'obesitas'. Overgewicht en obesitas betekenen een verhoogd risico voor suikerziekte (type 2 diabetes), hoge bloeddruk en hart- en vaatlijden.

Sinds vele jaren beklemtoont men ook de waarde van eenvoudigere metingsmethoden, die door iedereen kunnen uitgevoerd worden, namelijk de meting van de buikomtrek ter hoogte van de taille. Deze meting houdt rekening met de "appel of peer"  lichaamsvorm van de betrokken persoon.
Bij 94 cm buikomtrek bij mannen en 80 cm bij vrouwen spreekt men van overgewicht; bij 102 cm bij mannen en 88 cm bij vrouwen spreekt men van obesitas.
Volgens recent onderzoek is deze lendenomtrek sterker verbonden met verschillende bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten dan de body mass index (BMI).
Hoe je buikomtrek meten? 

En dan is er nog een derde factor die in de evaluatie van de ernst van je overgewicht een belangrijke rol speelt, namelijk de aanwezigheid van risicofactoren en begeleidende aandoeningen zoals hoge bloeddruk, roken, verhoogd LDL-cholesterol, verlaagd HDL-cholesterol, nuchtere bloedsuikerwaarden > 110 mg/dl, leeftijd mannen > 45 jaar, vrouwen > 55 jaar, familiale geschiedenis van vroegtijdig hart- en vaatlijden...
Indien minstens drie van deze risicofactoren aanwezig zijn, is er een absoluut verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Dus bij een BMI >= 30 kg/m² of bij de combinatie van een BMI tussen 25 en 29,9 kg/m² of middelomtrek >= 88 bij vrouwen en >= 102 bij mannen met twee risicofactoren, is vermageren een must.