Wat is psoriasis?

Psoriasis of schubziekte is de frequentste chronische huidziekte van de westerse mens: hij tast ongeveer 3% van de bevolking aan, mannen in gelijke mate als vrouwen. Vaak worden de huidafwijkingen voor het eerst zichtbaar omstreeks de puberteit, maar eigenlijk kan psoriasis op elke leeftijd beginnen.

Psoriasis wordt in zijn verschillende varianten gekenmerkt door roodheid en schilfering tegelijkertijd. Men ziet scherp omschreven rode plekken of vlekken met enigszins parelmoerachtige schilfers. De dikkere schilfers geven een soort schubbenachtig effect. Bij 8 op  de 10 patiënten is er ook een vorm van aantasting van de nagels te zien.
Psoriasis ziet er een beetje eng uit en dat is de reden waarom veel mensen denken dat het besmettelijk is. Dat is pure onzin. Het is een totaal ongevaarlijke ziekte. Maar men kan zich goed voorstellen dat psoriasispatiënten hun probleem liefst letterlijk bedekken. Huidproblemen worden over het algemeen als uiterst belastend ervaren. Er is dan ook bijna geen groep van aandoeningen waarvoor zoveel patiëntenverenigingen bestaan.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

Onze huid vernieuwt voortdurend en oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De opperhuid bestaat uit hele kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Dit is normaal gesproken een proces waar niemand iets van merkt. Maar bij psoriasis is dit vervangingsproces verstoord en gaat het abnormaal snel. Zo ontstaan teveel huidcellen en deze krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. De huid gaat daardoor zichtbaar afschilferen. In de psoriasis-huid is er sprake van ontsteking; de huid is namelijk dik en rood. Er bestaan aanwijzingen dat de ontstekingsprocessen bij psoriasis mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en in stand houden van de huidafwijkingen.
De onderliggende oorzaken kent men dat niet. Erfelijke factoren spelen wel een belangrijke rol.
Er is 10% kans dat een kind psoriasis krijgt indien een ouder psoriasis heeft; 50% kans, indien beide ouders psoriasis hebben

Wat kun je er zelf aan doen?

Weinig, maar vooral niet wanhopen want er zijn tijden dat de aandoening veel minder is, dat het spontaan beter gaat.
Over het algemeen is de zomer een goede en een slechte tijd. Slecht als je psoriasisplekken 'moet' ontbloten, goed omdat juist zon en zee een positieve invloed hebben. Emotionele stress lijkt bij de meeste patiënten een rol te spelen. Misschien is een bijkomende reden waarom een vakantie aan zee een gunstige invloed heeft op de huidziekte.
Ga in ieder geval voorzichtig om met je huid. Bij gevoelige personen kan iedere beschadiging leiden tot nieuwe psoriasisvlekken, een reactie die bekend staat als het Köbner-fenomeen.
Verder is soepel houden van je huid van essentieel belang. De letsels hebben de neiging snel uit te drogen, te gaan jeuken, en open te barsten. Dit kan je grotendeels voorkomen met vochtinbrengende crèmes of zalven.

Wanneer moet je naar de dokter?

Daar komt men meestal 'vanzelf' bij terecht. Bij aanhoudende roodheid en/of schilfering wordt eerst de huisarts bezocht. Die zal lang niet altijd doorverwijzen naar de dermatoloog, want een huisarts kan psoriasis doorgaans goed behandelen. Volledig genezen kan echter niemand.