Een depressieve stoornis is een frequent voorkomende aandoening

Een sombere stemming, depressief gevoel, is vaak een normale, kortdurende en voorbijgaande reactie op teleurstelling of verlies, zonder dat daarvoor een gerichte behandeling nodig is.
Bij ernstige, aanhoudende klachten kan sprake zijn van een depressie.
Het kleine zinnetje 'Je hebt een depressie' uit de mond van je dokter heeft je misschien geschokt en nochtans voelde je je reeds een tijdje terneergeslagen, 'je ziet het niet meer zitten', alles weegt je te zwaar. Iedere dag lijkt je even triest en daar schijnt geen verandering in te komen. Je bent zeer vlug uit je evenwicht gebracht. Je hebt geen eetlust, bent vermoeid, lijdt aan hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid... Je voelt je ook en dit zonder duidelijke redenen, voortdurend angstig of onzeker. Andere mensen met een depressie zijn steeds druk in de weer en rennen achter alles aan, of hebben voortdurend hoofdpijn of andere lichamelijke klachten.
Depressie komt ook vaak voor.

Hoe krijg ik een depressie?

Depressies hebben veel te maken met wat er in de gedachtegang gebeurt. De oorzaak van een depressie kan van buitenaf komen. Bijvoorbeeld door het overlijden van een vriend, vriendin of iemand in het gezin. Of door problemen met het werk. Depressies zijn dan het gevolg van gebeurtenissen om je heen. Vaak echter ontstaat de depressieve stoornis van binnenuit. De depressie komt dan zo maar op zonder duidelijke reden.

Een gezonde geest in een gezond lichaam?
Uit de Honolulu-Asia Aging Study blijkt dat oudere Japans-Amerikaanse mannen zonder chronische ziekte die beginnen met dagelijks zo'n 400 meter lopen, daardoor minder kans hebben om in de daarop volgende 8 jaar depressieve klachten te ontwikkelen.
Zo eenvoudig kan het soms zijn...

Hoe evolueert een depressie?

Het beloop is relatief gunstig. In ruim de helft van de gevallen herstelt de patiënt spontaan in 3 tot 4 maanden

Wat kan je er zelf doen aan een depressief gevoel?

Wie aan zijn geluk wil werken en een duwtje in de rug kan gebruiken, kan vanaf heden terecht bij de online coach van de christelijke mutualiteit. De coach helpt de gebruikers om hun mentale fitheid te verhogen door gebruik te maken van zeven gelukslijnen.
Haltes op die gelukslijnen geven oefeningen, getuigenissen, advies en informatie. Via de moodmeter kunnen gebruikers dagelijks hun stemming bijhouden en ontdekken wat hen gelukkig maakt. Wekelijks geeft de coach via e-mail extra tips. Vragen kunnen worden voorgelegd aan experten en er is ook een forum waarop ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Registreren op de gelukscoach kan via de site www.plukjegeluk.be.

Als je merkt dat je hele leven al de druk van je omgeving zwaar op je weegt, bekijk dan ook eens de tips hoe beter om te gaan met stress.

Wat kan je zelf doen aan een depressie?

Je kan je genezing wel beïnvloeden. Een actieve houding en levenswijze hebben een gunstige uitwerking op het beloop. Hoezeer je misschien ook tegen enige activiteit opziet, met kleine stapjes lukt het vaak goed om de depressie zelf aan te pakken.
Maar stel hierbij echter geen te hoge eisen, bijvoorbeeld dat je snel moet herstellen of normaal je werk moet kunnen doen. Je kan je in het begin het best richten op de eenvoudige, praktische zaken van het dagelijks leven. Stel haalbare doelen.
Bouw zo snel mogelijk een gestructureerde dagindeling op. Tijdig opstaan en op vaste tijden te eten is belangrijk.
Voldoende sociale contacten kunnen ook het herstel ondersteunen. Vertrouw je probleem aan een vriend, een verwante, je dokter... Waarom? Omdat het verwoorden van wat je voelt je misschien wel in staat stelt zelf te ontdekken wat misschien reeds sinds jaren in 't diepste van je hart verborgen en opgekropt zit. Misschien herken je daardoor zelf wel waar je probleem zit en dàt is de goeie stap naar genezing .

Zoek afleiding in activiteiten die voor jou prettig of ontspannend kunnen zijn. Blijf niet alleen maar thuis zitten. Buitenlucht en bewegen geven je al snel een beter gevoel. Lichaamsbeweging in de vorm van fysieke training blijkt een uitweg te bieden bij depressie. Start to run bijvoorbeeld heeft al heel wat mensen niet alleen fysiek maar ook mentaal doen herboren worden. Kies vooral een sport die je leuk vindt.
Vermijd alcohol- en druggebruik.
Probeer als het kan te blijven werken, al zijn het bijvoorbeeld maar twee halve dagen in de week. Bespreek het eventueel met je bedrijfsarts.

Algemene raadgevingen voor familieleden en vrienden van de depressieve patiënt

Één van je naasten lijdt onder een depressie. Het gaat hier om een echte ziekte. Spijtig genoeg wordt ze niet als dusdanig door je herkend . Jij die er zelf niet onder lijdt ! Allen hebben wij soms momenten in ons leven dat het ons niet voor de wind gaat, dat wij het beu zijn, ontmoedigd. Beeld je een ogenblik in dat die enkele slechte momenten uit ons leven zouden blijven voortduren gedurende weken, ja zelfs gedurende jaren. Een eindeloze nachtmerrie die maar niet wil en ook niet kan eindigen. Dan pas kan je beseffen, wat je zieke vriend of familielid ondergaat.