Wat is erectiele disfunctie?

Erectiele disfunctie is beter gekend onder de naam "impotentie". Het betekent dat een man niet in staat is een erectie te krijgen die stijf genoeg is en lang genoeg duurt om normale geslachtsgemeenschap te hebben. In de geneeskunde gebruikt men enkel de termen "erectiele disfunctie" of "erectiestoornis".

Hoe frequent is dit probleem bij mannen?

Bij vijftigers zou ongeveer 15% problemen hebben met hun erectie. Dit aantal neemt sterk toe met de leeftijd.
Het probleem komt dus vaak voor, ook al hoor je er niet zo vaak over praten!
Om het erectieprobleem te evalueren, maakt men vaak gebruik van vragenlijsten. Eventueel bezorgt je arts je dergelijke vragenlijst (met 5 vragen), zodat hij je probleem kan evalueren en opvolgen.

Oorzaken van erectieproblemen en wat kan je eraan doen?

Of je nu student, gepensioneerd, geschoold of ongeschoold bent, man of vrouw, de liefde is nooit eenvoudig. Liefde is een proces van vallen en opstaan, van vallen en opnieuw beginnen. En wat leuk is, je kan er nooit genoeg over weten.
Zie bv : leven van de liefde (gezondheidsnet.be)
En bovenal: gezond leven loont op elk niveau van het leven!

Vermoedelijk kent iedere man voorbijgaande periodes van erectiele disfunctie. Meestal is de oorzaak dan zoiets eenvoudigs als vermoeidheid, ziekte of spanning of overmatig alcoholgebruik.
Bij 1 op 3 obese, maar overigens gezonde mannen met erectiestoornissen, jonger dan 50 jaar, herstelt een langdurige intensieve en persoonlijke begeleiding om te komen tot een gezondere levenswijze (met name gewichtsverlies en meer lichaamsbeweging) de potentie volledig.
Elke sigaret veroorzaakt een samentrekking van de bloedvaten. Wanneer een man stopt met roken, merkt hij al na enkele dagen dat zijn erecties, ook zijn ochtenderecties, de kracht terugkrijgen die ze verloren hadden...

Leeftijd. Vermindering van de stevigheid en de duur van de erectie is een onderdeel van het normale verouderingsproces, vergelijkbaar met he afnemen van andere fysieke prestaties. Maar ook hier baart oefening kunst!

Psychische oorzaken, lange tijd beschouwd als de enige bron van potentieproblemen, blijven toch de voornaamste aanleiding voor deze moeilijkheden. Spanningen, depressie, huwelijksproblemen en zorgen (vooral "faalangst" betreffende de eigen seksuele capaciteiten) leiden vaak tot aanslepende erectiele disfunctie. Hoe om te gaan met stress kan je lezen in de betreffende folder.

Veel koppels lopen met foute ideeën of vooronderstellingen rond over "normaal" seksueel functioneren. Enkele voorbeelden zijn: seks moet spontaan zijn, seks zonder gemeenschap is geen echte seks, een echte man heeft altijd zin, masturberen doe je niet als je een vaste relatie hebt... Dergelijke ideeën kunnen mee je seksuele relatie bepalen. Een reden te meer om vastgeroeste patronen te doorbreken. Leg bijvoorbeeld meer nadruk op de beleving van intimiteit en voorspel als jullie als koppel sterk op de "daad" gericht zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van erotische films of lectuur, attributen of stimulerende hulpmiddelen als er gebrek is aan seksuele prikkels...

Erectiele disfunctie is één van de ongelukkige bijverschijnselen van talloze medicijnen, waaronder bepaalde antidepressiva, kalmerende, verdovende, vochtafdrijvende en vaatverwijdende middelen en medicijnen ter behandeling van hoge bloeddruk. Zowel verslavende als genezende middelen zijn met erectiele disfunctie in verband te brengen.
Ook alcoholmisbruik
kan een man chronisch impotent maken. Alcoholisme kan de oestrogeenspiegel verhogen door aantasting van de lever, of de testeronspiegel verlagen door de werking van de teelballen te verstoren; ook kan het leiden tot onderdrukking van het centraal zenuwstelsel. Daarnaast kan te veel drank, in korte tijd genuttigd, tijdelijk een erectie verhinderen.

Tegenwoordig besteden artsen ook meer aandacht aan de lichamelijke oorzaken van erectiele disfunctie. Deze oorzaken komen frequenter voor dan men vroeger dacht. Potentie hangt immers samen met het juist functioneren van talloze onderdelen van het lichaam - niet alleen de geslachtsorganen, maar ook hersenen en ruggenmerg, zenuwen, hypofyse, schildklier en bijnieren, en het bloedvatenstelsel. Sommige ziekten kunnen afbreuk doen aan het vermogen een erectie te handhaven. Dit geldt onder meer voor neurologische ziekten, suikerziekte, aderverkalking, kanker, sommige prostaatoperaties en aandoeningen en infecties van geslachtsorganen en urinewegen. Alhoewel een erectiestoornis niet gevaarlijk is, kan het dus wel een signaal zijn dat er een probleem is!
Aan de hand van specifieke vragen zal je arts trachten je probleem te situeren om een gepaste behandeling voor te stellen.