Gezond zwanger worden?

Hoe beter je gezondheid, hoe gemakkelijker je zwanger wordt en een gezonde baby ter wereld brengt.
Deze voorstelling van zaken is wel vrij simplistisch. Zo bijvoorbeeld komen bij het ouder worden heel wat problemen kijken, hoe gezond men ook is...
Uit onderzoek blijkt dat in ons land bijna alle paren met een zwangerschapswens ten minste één risicofactor hebben waarvoor persoonlijk advies nodig is.
De belangrijkste risicofactoren voor perinatale sterfte in ons land zijn vroeggeboorte, laag geboortegewicht en aangeboren afwijkingen.

Hoeveel dagen per maand is een vrouw vruchtbaar?

De meest fertiele periode in de menstruele cyclus is de periode 5 tot 6 dagen voorafgaand aan de eisprong (ovulatie).
Zelfs bij vrouwen met een normale cyclus is het tijdstip van de eisprong vrij wisselend. De klassieke berekening van de cycluslengte min 14 dagen ("kalendermethode") is dus weinig betrouwbaar om de eisprong en dus de vruchtbare periode te voorspellen. Dit geldt des te meer voor vrouwen met een onregelmatige cyclus.
Om met de kalendermethode te bepalen wanneer je vruchtbaar bent, moet je  beginnen met gedurende tenminste 6 (bij voorkeur 12) cycli de juiste duur van de cyclus op te schrijven, geteld van de eerste dag van de menstruatie tot daags voor de eerste dag van de volgende menstruatie. De gemiddelde duur bedraagt vaak 28 dagen, maar kan variëren tussen 25 en 31 dagen.
Een gemakkelijke methode om de onvruchtbare (infertiele) perioden te bepalen is als volgt: de eerste onvruchtbareperiode wordt verkregen door van de kortste cyclus twintig dagen af te trekken. De tweede (of premenstruele) onvruchtbare periode wordt bepaald door van de langste cyclusduur 10 dagen af te trekken. Een voorbeeld: indien de variatie in de cyclusduur 25 tot 29 dagen bedraagt, zal de duur van de eerste onvruchtbare periode 25 - 20 = 5 zijn, en de duur van de tweede onvruchtbare periode 29 - 10 = 19 dagen.
Je huisarts kan je bijstaan om je vruchtbare dagen meer nauwkeurig te bepalen. 

Maar waarom niet gewoon simpel doen? Bij betrekkingen 2 maal per week vindt er in de vruchtbare periode zeker 1 à 2 maal een geslachtsgemeenschap plaats en is er dus veel kans op bevruchting.

Wat kan je zelf al doen?

Gezond leven is de beste start
Vrouwen die een kind willen, kunnen hun ongezonde gewoontes beter afleren voordat zij zwanger worden. Eerst en vooral moeten zowel mannen als vrouwen op tijd te stoppen met roken en streven naar een gezond gewicht.
Aangezien een veilige ondergrens niet te geven is en belangrijke ontwikkelingsstadia van de vrucht onder invloed van alcohol en drugs ongunstig kunnen verlopen, adviseert men ook gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap te vermijden.
Hetzelfde geldt voor mannen!

Vrouwen raadplegen hun arts meestal pas als ze al zwanger zijn. Daardoor inventariseren en bespreken zij vermijdbare risico’s meestal pas ná de belangrijke en kwetsbare eerste weken van de zwangerschap, de periode waarin de foetale organen zich ontwikkelen. Maar opsporing van eventuele risicofactoren en goede voorlichting kan ook vóór de conceptie plaatsvinden. De toekomstige ouders kunnen dan al voor de zwangerschap preventieve maatregelen nemen en keuzes maken over eventueel genetisch en/of prenataal onderzoek, zonder de grote emotionele en tijdsdruk van dergelijke beslissingen tijdens een zwangerschap.

Ik word maar niet zwanger!

Eén op de 6 à 10 echtparen kampt korter of langer met een onvervulde kinderwens.
Gelukkig wordt bij velen van hen aan hun kinderwens voldaan, mits ze enig geduld en doorzettingsvermogen kunnen opbrengen. Algemeen geldt het advies dat verder onderzoek pas is aangewezen als zwangerschap uitblijft gedurende meer dan 12 maanden.
Indien bij de vrouw een normale menstruele cyclus aanwezig is, geraakt na een half jaar met normale betrekkingen ongeveer 70% van de vrouwen zwanger, na één jaar ongeveer 80% en na twee jaar 90%. Bij vrouwen boven de dertig jaar ligt de kans op zwangerschap per cyclus kleiner.