Wat is de Mexicaanse griep?

Mexicaanse griep (ook nog "varkensgriep" genoemd) is een griep veroorzaakt door een nieuw virustype (type A/H1N1) waarvoor bij de mensen erg weinig weerstand bestaat. Nochtans is deze griep niet ernstiger dan de echte jaarlijkse wintergriep van bij ons. U hoeft zich er dus geen ernstige zorgen over te maken. Ze zou alleen veel meer mensen tegelijk en vooral meer jongeren aantasten, waardoor het maatschappelijk leven en de gezondheidszorg totaal verstoord kunnen worden. Gevoelige personen lopen bovendien het risico op al of niet ernstige verwikkelingen (longontsteking…) Vandaar de uitgebreide voorbereidingen en maatregelen. Gelukkig hebben mensen boven de 65 jaar wel redelijke weerstand; deze hebben ze gekregen door een aanverwant virus, dat heeft bestaan van 1918 (Spaanse griep) tot 1957.
Let wel: het betreft een “echte” griep, niet een verkoudheid met wat koorts, die in de volksmond ook griep wordt genoemd. De griep verloopt dus ook ernstiger. Zie verder.
De huisarts kan bij onderzoek echter niet vaststellen of u aan de Mexicaanse griep lijdt, of aan een ander virus.
Het Nationaal Influenza Centrum voert vanaf oktober 2009 de eerste lijn diagnostiek (PCR test) niet meer uit om zich te kunnen toeleggen op zijn referentietaken (toezicht, karakterisatie, sequentieanalyse,..) waaraan alle nationale Influenza laboratoria van de WGO moeten deelnemen.

Hoe wordt de virus verspreid?

Vermijden van verspreiding: zie verder.

Hoe verloopt ze?

We zien de volgende klassieke griepsymptomen:
Een andere mogelijkheid is dat de koorts  samengaat met diarree en braken, zonder hoest of neusverkoudheid.

Een echte griep kan 5 tot 7 dagen koorts geven. Indien langer: raadpleeg terug de dokter.
De  hoest en de neusloop kunnen 10 tot 20 dagen duren.

Hoe geneest de griep?

Uw eigen lichaam geneest de griep: op een aantal dagen tijd maakt het weerstand tegen het virus, zodat dit wordt gedood en u spontaan geneest.

Er bestaan ook enkele virusremmers, zoals oseltamivir (Tamiflu®) en zanamivir (Relenza®). Dit zijn geen antibiotica. Ze hebben echter een heel beperkt effect en worden alleen toegediend aan patiënten met een verhoogd risico op ernstige problemen.
Voor grieppatiënten zonder hoog risico geven ze evenveel nevenwerkingen dan voordelen!
De dokter bepaalt wie dit middel nodig heeft.
Alle klassieke antibiotica zijn TOTAAL NUTTELOOS !

Drink voldoende; koorts vraagt meer vochtinname.
Gaat uw toestand op verloop van dagen nog verder achteruit, raadpleeg dan terug uw huisarts. Verwikkelingen zijn mogelijk maar niet frequent; vooral longontsteking komt wel eens voor.

Wat doe ik als gezonde persoon t.o.v. een zieke?

- Contact beperken zoals verder aangegeven. Was vooral uw handen als u in contact bent geweest met voorwerpen van de zieke of de ziek zelf.
- Als u het virus overneemt, duurt het gemiddeld 3 tot 8 a 10 dagen eer u ziek wordt.

Vaccinatie?

Er is een gratis vaccin beschikbaar vanaf november 2009, voorbehouden voor risicopersonen (hart- en vaatziekten, diabetes, nier- en leveraandoeningen, weerstandsremmende medicatie zoals bij echte reuma, chemotherapie, bestraling). De zwangeren (bij gevorderde zwangerschap), de gezondheidswerkers alsook de ouders en verzorgers van kinderen jonger dan 6 maanden behoren ook tot de risicogroepen.

Wegens de beperkte voorraad (nochtans 3 miljoen dosissen voor België geproduceerd, niet slecht op zo ‘n korte tijd) hebben andere gezonde personen geen recht op vaccinatie.

Het gewone jaarlijkse vaccin tegen de wintergriep heeft geen nut voor de mexicaanse griep; het blijft wel zinvol voor de echte seizoensgriep van Europa. Dus voor alle risicopersonen zijn er dit jaar twee vaccinaties nodig.