Wat is oorsuizen?

Oorsuizingen of "tinnitus" is het waarnemen van een rinkelend, gonzend, zoemend, suizend of kloppend geluid in de oren. Het geluid kan zacht of luid zijn, het kan voortdurend worden waargenomen of alleen met tussenpozen. Het is een klacht, maar geen ziekte.

In het dagelijkse leven heeft nagenoeg de helft van de mensheid wel eens oorsuizen en in een totaal geluidsvrije omgeving heeft (vrijwel) iedereen er last van. Ongeveer 2% van de bevolking ervaart oorsuizen als de belangrijkste klacht waarvoor de dokter wordt opgezocht. Voor een deel van deze patiënten is oorsuizen onverdraaglijk.

Wat veroorzaakt oorsuizen ?

Oorsuizingen die constant van aard zijn, worden waarschijnlijk veroorzaakt door een beschadiging van microscopisch kleine haarcellen van het slakkenhuis (cochlea) in het binnenoor - zie figuur. Geluidsgolven brengen het trommelvlies aan het trillen, en dat brengt deze haarcellen in beweging. Daardoor worden zenuwprikkels opgewekt, die de hersenen als geluid interpreteren. Als haarcellen voor bepaalde geluidsfrequenties beschadigd raken, valt er als het ware een zender weg en vormt zich een soort "ruis", zoals op de radio, als die niet op de juiste zender staat. De hersenen interpreteren deze ruis als geluid, vooral dan als je gespannen bent. Oorsuizen gaat dus vaak gepaard met (beginnende) lawaaidoofheid en ouderdomsdoofheid.
Naast blootstelling aan aan lawaai zijn er nog mogelijke oorzaken, zoals geneesmiddelengebruik, stress of knarsen met de tanden. Oorsuizen dat eerder pulserend van aard is, gaat op en neer met de hartslag of de ademhaling. Hier is dan vaak vaatlijden een uitlokkende factor.

Wat kan je tegen oorsuizen doen?

Op het ogenblik dat men de oorsuizingen opmerkt is de beschadiging van de haarcellen meestal al onherroepelijk. Toch kan je proberen de oorsuizingen te onderdrukken. Je moet daartoe de factoren uitschakelen die de oorsuizingen opwekken of verergeren.

Nicotine, cafeïne en kinine kunnen ook de tinnitus verergeren. Cafeïne zit niet alleen in koffie en thee, maar ook in chocolade, cola en sommige andere bruisende dranken. Kinine bevindt zich bijvoorbeeld in tonic.

Hoe verdere gehoorbeschadiging te voorkomen ?

Mijd lawaai! Luide muziek, vuurwapens, bromfietsen, rijden in een (open) cabrio, lawaaierig gereedschap, grasmaaiers en een lawaaierige omgeving kunnen het gehoor beschadigen en tinnitus bevorderen. Als u denkt dat er een verband bestaat tussen de oorsuizingen en de omstandigheden waarin je werkt, moet u uw werkgever op de hoogte stellen. Gehoorbescherming is dan de belangrijkste maatregel.
gehoororgaan