Een woordje over de anatomie van de wervelkolom, de draagstructuur van onze rug

De 33 beenderen van de wervelkolom worden onderverdeeld in verschillende groepen (zie Wikipedia). De zeven beenderen ter hoogte van de nek staan bekend als de halswervels (cervicale wervels). De twaalf volgende worden borstwervels (thoracale wervels) genoemd en de vijf daaronder lendenwervels (lumbale wervels).
Het heiligbeen (sacrum) en het staartbeen (coccyx) maken deel uit van het bekken (pelvis) en bestaan respectievelijk uit vijf en vier aaneengegroeide wervels. De wervelkolom wordt versterkt en in positie gehouden door een ingewikkeld stelsel van sterke spieren, pezen en banden.
Op ieder punt is de wervelkolom een wonder van doelmatigheid en compacte bouw. Iedere wervel heeft doornachtige uitsteeksels (spinae) voor de aanhechting van spieren en een opening voor het ruggenmerg. De wervels zijn van elkaar gescheiden door de tussenwervelschijven (discus intervertebralis): schijfjes soepel kraakbeen die als schokbreker fungeren en een kwart van de lengte van de ruggengraat uitmaken. De S-vormige bouw van de wervelkolom draagt aanzienlijk bij aan zijn sterkte en soepelheid.
We hebben verder nog stevige rugspieren meegekregen om onszelf goed overeind te houden.

Hoe ontstaat rugpijn?

Zowat iedereen in onze moderne maatschappij heeft vroeg of laat met rugpijn af te rekenen. Blijkbaar is dit een gevolg van de rechtopstaande houding van de mens, in combinatie met onze moderne manier van leven.
De pijn kan zich over de ganse wervelkolom voordoen, van pijn tussen de schouderbladen tot lagerugpijn.
Meestal is rugpijn te wijten aan een overbelasting van dit ingewikkelde draagsysteem, dat onze rug in feite is. De huisarts spreekt in dit geval van (aspecifiek) lage rugpijn of gewone lumbago.
• Minder vaak gaat het om een kapotte discus, met uitstralende pijn als gevolg. In dit geval spreekt men ook van "hernia van de rug". Lagerugpijn die uitstraalt naar de benen noemt men ischias.
Meer info over hernia van de rug (thuisarts.nl)
 
Maar er zijn nog heel wat meer (zeldzamere) oorzaken te duiden van rugpijn.
• Er kan artrose optreden van de facetgewrichtjes, zodat de beweeglijkheid sterk beperkt raakt. Dit kan ontstaan als het gevolg van een toegenomen doorbuigen van de onderrug, de zogenaamde "holle rug". Tegelijkertijd loopt men dan met een gebogen bovenste deel van de rug.
• Eenzelfde overbelasting van de onderrug zien we voorkomen bij een zwangerschap, waar de vrouw het gewicht van het kind compenseert door achterover te leunen.
• Scoliose is een aandoening waarbij de wervels verdraaien tijdens het groeien en zo een kromme rug veroorzaken. Dit doet geen pijn. Scoliose met pijn heeft andere oorzaken, zoals een wervelbreuk.