Wat constipatie?

Verstopping of constipatie (obstipatie) kan men omschrijven als de moeilijke passage van harde stoelgang of zeer weinig stoelgang maken. Het is heel variërend van persoon tot persoon hoeveel keer men stoelgang maakt. Mensen maken zich vaak zorgen als ze niet regelmatig (één keer per dag) stoelgang maken. Het is niet noodzakelijk één keer per dag stoelgang te maken om gezond te zijn en meerdere keren per dag gaan is ook niet abnormaal. De stoelganggewoonten verschillen van mens tot mens. Zo is het voor sommige mensen heel normaal dat zij drie maal per dag stoelgang hebben. Voor anderen kan dit eenmaal per week zijn. Iemand die tot deze laatste categorie behoort zal zich geen zorgen maken als hij vier dagen niet naar het toilet geweest is. Anderen zullen zich al na een dag zorgen maken en ook klachten hebben. Men kan enkel van constipatie spreken als men duidelijk minder vaak naar toilet gaat dan voorheen.
Hoe komt het dat iemand geconstipeerd of verstopt raakt? Normaal wordt in onze dikke darm water onttrokken aan de voorbijschuivende voedselresten. Daardoor dikken de resten in tot normale stoelgang. Indien dat indikken niet gebeurt is de stoelgang waterig en treedt diarree op. Als er daarentegen te veel water onttrokken wordt, ontstaat een te harde stoelgang en dus constipatie. De belangrijkste oorzaken van constipatie zijn: te weinig vezels in de voeding (vezels houden een deel van het vocht in de stoelgang vast) wat typisch is voor onze "moderne" westerse voeding, te weinig drinken, misbruik van laxeermiddelen, te weinig beweging nemen, gebruik van bepaalde medicamenten en sommige aandoeningen van de dikke darm, zoals het prikkelbare darmsyndroom.
Constipatie is ook een frequente klacht tijdens de zwangerschap. Ook kinderen kunnen geconstipeerd geraken. De normale stoelgangfrequentie bij zuigelingen varieert van zevenmaal per dag tot éénmaal per week. Sommige ouders denken soms verkeerdelijk dat hun kind geconstipeerd is wanneer het kreunt bij het persen voor ontlasting. Wanneer een zuigeling geconstipeerd is, zal hij doorgaans slecht drinken, gewicht verliezen of niet meer bijkomen in gewicht en soms braken.
Kleuters hebben vaak last van verstopping. Zij klagen over buikpijn, pijnlijke stoelgang of onwillekeurig stoelgangverlies. Frequente oorzaken zijn: te weinig groenten en fruit en te weinig vocht. Bij schoolgaande kinderen kan constipatie ontstaan omdat de kinderen niet op een "vreemd" of "vies" toilet willen gaan. Of soms is er zo'n tijdsdruk dat het kind zelfs de tijd niet krijgt om naar het toilet te gaan.

Hoe herken ik constipatie?

Het eerste wat u zich moet afvragen is hoe vaak u vroeger, toen u geen last had, naar het toilet ging. Dit is erg belangrijk. Pas wanneer u veel minder vaak naar het toilet moet dan voorheen en als u bovendien veel hardere stoelgang hebt dan voorheen, kan u spreken van constipatie.
Doorgaans spreken we van verstopping wanneer de ontlasting minder dan drie keer per week of alleen na hard persen tot stand komt.
Andere mogelijke klachten bij constipatie zijn een opgeblazen gevoel, opzetting van de buik, buikpijn. Er kan wat bloedverlies optreden door het persen van harde stoelgang doorheen de aars. Hierdoor kunnen aambeien of een aarskloof ontstaan.