Een duidelijk verband tussen wat je eet en je gezondheid

Een verkeerde voedingskeuze, met veel voorverwekte voeding, is de belangrijkste oorzaak van de bij ons meest voorkomende ziekten (onze "beschavingsziekten"). We kampen met een epidemie aan overgewicht. Overgewicht vergroot onder meer de kans op diabetes met 500-1000.

Tandcariës, of tandbederf, is ook zo een plaag van onze moderne tijd. Ziehier volgende statistieken:
    - Per 1.000 volwassenen zijn er slechts 4 met een gaaf gebit.
    - 90% van onze bevolking heeft een slechte kauwfunctie.

Gezonde voeding voor een gezond lichaam
Een grootse studie, dat over 9 jaar liep, bestudeerde 14 rassen. Met meer dan 18.000 foto's, alsook talrijke chemische en speekselanalysen toont dit onderzoek duidelijk aan dat primitieve voeding tandheelkundige gezondheid verschafte en zelfs ook algemene- en psychische gezondheid. Omgekeerd, na het overschakelen op "modern voedsel" zoals geraffineerde witte bloem, geraffineerde rijst, confituur, suikers, blikvoeding..., werden in alle onderzochte stammen tandbederf en andere aandoeningen aangetroffen.

Kauwen is belangrijk

De spijsvertering begint al met het kauwen, een proces waarbij er onder andere enzymen vrijkomen. Het zetmeel in brood bijvoorbeeld verandert hierdoor al drastisch van structuur. Bovendien wordt het voedsel in deze fase geanalyseerd en worden de kenmerken ervan, zoals smaak en structuur, doorgeseind naar onze hersenen. Die gaan vervolgens ons spijsverteringsstelsel in stelling brengen.

Reden genoeg dus om onze kaken aan het werk te zetten. Door goed te kauwen, kan je aandoeningen als het prikkelbaredarmsyndroom, kolieken en een opgezette buik voorkomen of milderen.  Belangrijk om weten is dat loos kauwen dit effect niet heeft. Kauwgum kan ons dus niet uit de nood helpen.
Een andere reden waarom kauwen belangrijk is, heeft te maken met het verzadigingsgevoel. Door niet of te snel te kauwen krijgen onze hersenen geen tijd om histamine aan te maken, een verzadigingshormoon dat 15 tot 20 minuten na de eerste hap vrijkomt. Zo eten we meer dan we eigenlijk nodig hebben.

Ook voor onze kaken is kauwen erg belangrijk. Tandartsen waarschuwen ervoor dat verslapping van de kauwspieren ook de kaken zelf verzwakt en het gebit kwetsbaar maakt. Daar komt nog bij dat zacht eten makkelijker aan het glazuur blijft plakken en dus het risico op tandsteen en gaatjes vergroot. Slecht kauwen tast ook de aanmaak van speeksel aan, terwijl speeksel juist helpt om de mond te reinigen.

Ook bijten hoort erbij. Bij jonge kinderen die regelmatig een appel eten door in de hele appel te bijten, gaan de kaken beter ontwikkelen waardoor meer plaats vrijkomt voor een goed gevormd gebit.
Dus: één appel per dag houdt niet alleen de dokter uit huis, maar kan je daarenboven een hoop miserie bij de tandarts - orthodontist besparen. En weg met die al voorverwerkte voeding!

Wat zijn cariës?

Tandbederf of cariës is een ziekte, die veroorzaakt wordt door onder andere bacteriën. Deze zijn in elke mond aanwezig. Voor deze bacteriën begint een echt feest als er voedselresten aan de tanden blijven kleven. Resultaat van dit banket is een reuze toename van het aantal kiemen. Deze produceren massa's ZUUR. Dit zuur gaat nu het tandglazuur oplossen, waardoor de kiemen in de tand langs de zo ontstane holten binnentreden. Enkel ingrijpen van de tandarts kan nu nog verdere verrotting tegengaan.

Tandbederf of cariës, is afhankelijk van 4 factoren.
1) TANDEN: als er geen tanden zijn, kan er geen cariës ontstaan! Logisch, hé ?
2) BACTERIËN: als er geen bacteriën zijn dan worden de etensresten niet omgezet in zuren. 3) ETENSRESTEN: als er geen etensresten zijn dan kunnen de bacteriën zich noch vermenigvuldigen noch zuur produceren.
4) TIJD: deze chemische processen hebben een minimum van tijd nodig om te kunnen gebeuren, namelijk ongeveer 20 minuten. Alleen als alle 4 factoren aanwezig zijn, kan tandcariës ontstaan.
Tandpijn (gezondheidenwetenschap)