We gaan hier vooral in op de meest voorkomende oorzaken van voorvoetpijn: misvormingen zoals kromme dikke teen (hallux valgus), klauwtenen en hamertenen.

Waar kan pijn in de voorvoet op duiden ?

Zoals bij elke pijn die te maken heeft met het bewegingsstelsel kunnen we een onderscheid maken tussen acute, pas opgekomen pijn en chronische, langdurige pijn.

Overbelasting van de voeten door lang stappen kan een zogenaamde marsfractuur veroorzaken. Uiteraard kan door een ongeval op diverse plaatsen van de voet een breuk ontstaan. Bij een marsfractuur is dit beperkt tot het midden van de voet. Lichtere vormen van overbelasting kunnen dan de oorzaak zijn van een peesontsteking.
Een vrij typisch en acuut fenomeen is de extreem rode en gezwollen grote teen bij een jichtaanval ("pootje"). De pijn is zo erg dat de patiënt zelfs de druk van een laken op de teen niet kan verdragen. Soms uit de jichtartritis zich aan de enkels: de grote teen is niet altijd als eerste aangetast.

Door wrijving of druk ontstaat een verharding of eeltvorming van de huid. Als de eeltkern zacht is, spreken we van een eksteroog. Er zijn ook weke likdoorns. Die bevinden zich in de huid tussen de tenen, en zijn witachtig.
Eksterogen zijn goed te herkennen: je ziet een duidelijk afgelijnde harde zone op een drukpunt van de huid. Aanraken ervan en zeker er op duwen is erg pijnlijk!

Soms zie je dat de grote teen scheef begint te staan en naar buiten wijst. Hierdoor draait het basisgewricht van de grote teen naar buiten en vormt een knobbel, waardoor het lijkt dat de voet vooraan breder is geworden. Op die manier beginnen de voeten in de schoenen te knellen en ontstaat er ontsteking boven dit gewricht: rood, gezwollen en erg pijnlijk. Dit is de hallux valgus.

Bij het ouder worden ziet men vaak ook doorgetrapte voeten (spreidvoet): als men de voetzool bekijkt dan ziet men duidelijk de basisgewrichtjes van de tenen naar onderen uitsteken. Ze zijn overdekt door een stevige laag eelt. Dit gaat dan gepaard met hamer- en klauwtenen.
Bij de ziekte van Morton heeft de patiënt de indruk dat er plots een pijnscheut door de voet gaat, alsof hij op een punaise getrapt heeft. Dit kan zo erg worden dat het onmogelijk wordt om een wagen te besturen omdat men de druk van de pedalen niet meer kan verdragen! De oorzaak ligt hier bij een zenuw die gekneld raakt tussen de verschillende voetbeentjes.
Diabetes is ook berucht voor aantasting van de zenuwen in de voeten (de zogenaamde diabetesvoet).

De voetgewrichten kunnen net als de andere gewrichten in het lichaam ook te lijden hebben van chronische aandoeningen zoals artrose, jicht en reumatoïde artritis.

Wat kan je er zelf al aan doen?

Hoe je een likdoorn moet behandelen, hangt af van de oorzaak. Als je likdoorn is veroorzaakt doordat je te krappe schoenen draagt, is de oplossing eenvoudig: andere schoenen kopen. Let erop dat je voeten daarin wel voldoende ruimte hebben.
Je kan een likdoorn ook laten verwijderen door de pedicure, en er bestaan speciale pleisters voor likdoorns. Deze weken likdoorns los en voorkomen de pijnlijke druk. Als je deze pleisters een tijdje draagt, kan je zelf de eeltpit verwijderen. Er bestaan ook antidrukdringen, die pijnlijke druk op likdoorns voorkomen.
En als hij weg is…
… kan hij helaas ook snel terugkeren. Wanneer de druk op de huid blijft bestaan, zal je likdoorn snel op dezelfde plaats terugkomen. Dus moet je de oorzaak van de druk aanpakken! Raadpleeg hiervoor je huisarts.

Sandalen zijn een opsteker voor wie kampt met hallux valgus, beter bekend als kromme tenen en knobbelvoeten. Maar het esthetische aspect bederft voor velen de pret. Bij deze vaak voorkomende aandoening wijkt het basiskootje van de grote teen (naar buiten) af ten opzichte van het eerste middenvoetsbeentje. Dat uit zich in nogal opvallende knobbels aan de binnenkant van de voorvoet.
Vooral dames ontwikkelen dit type knobbel. Hij kent verschillende oorzaken, waaronder een aangeboren anatomisch type van voet dat er onder meer voor kan zorgen dat de hoek en de afstand tussen het eerste en het tweede middenvoetsbeentje toegenomen is en de grote teen een schever traject kan volgen naar buiten toe. Hoe groter de hoek, hoe meer kans op hallux valgus.

Voorkomen is beter dan genezen. Het dragen van fout schoeisel is namelijk een belangrijke oorzaak van kromme tenen en hun problemen. Wie zich geregeld bezondigt aan smalle, puntige schoenen met hoge hakken kan dit proces in de hand werken. Het is geen aandoening waar je op een dag mee opstaat maar iets wat zich langzaam ontwikkelt. Veel mensen reageren pas wanneer ze nog amper schoenen verdragen omdat de pijn veroorzaakt door de ontsteking in de knobbel te erg wordt.

Wat kan je huisarts doen?

Misvormingen van de tenen genezen met medicatie of kinesitherapie kan niet.
Bij hallux valgus kan je huisarts je naar een podoloog verwijzen voor op maat gemaakte siliconen spacers, die je over de getroffen voet moet schuiven. Deze techniek, waarbij een siliconen hulsje tussen de grote teen en de tweede teen wordt geschoven, is enkel geschikt voor mensen van wie de hallux valgus nog flexibel is. De afwijking kan zo nog terug in de juiste vorm worden geduwd. Nadeel is dat zo'n omhulsel de voet vergroot, waardoor ruimere schoenen nodig zijn. Dit combineren met hoge hakken is al helemaal geen goed idee.
Deze aanpak geneest het probleem niet maar kan het proces wel afremmen. De hallux valgus verschijnt opnieuw zodra het hulsje wordt weggenomen.