Wat zijn divertikels van de darm?

Bij een verzwakte buitenwand van de dikke darm wordt de binnenbekleding door spanning in de darm op de zwakke plaatsen naar buiten geduwd, zoals de binnenband van een fiets door een gat in de buitenband kan uitpuilen. De uitstulping die dan ontstaat heet een "divertikel". Bij ongeveer de helft van de 60-jarigen hebben zich al divertikels ontwikkeld, soms al bij 30-jarigen en zelfs 20-jarigen. Boven de 80 heeft 70% divertikels, meestal zonder het te weten.
Als er geen klachten zijn spreekt men van diverticulose; bij klachten spreekt men van een gecompliceerde diverticulose (bij infectie van het divertikel spreekt men van diverticulitis).

Wat is de oorzaak van diverticulose?

Niemand weet dit met zekerheid. Het is echter duidelijk een beschavingsziekte, ontstaan door onze geraffineerde voeding (was bijna onbestaande vóór 1900). Ook zwaarlijvigheid lijkt de kwaal in de hand te werken, net als onvoldoende lichaamsbeweging.

Kan diverticulose verdwijnen?

De darm kan niet meer in de oorspronkelijke toestand worden teruggebracht, maar diverticulosis wordt bijna nooit als ziekte ervaren, behalve als het divertikel ontstoken is, en dat is bij minder dan 20% van de mensen het geval; men spreekt in dat geval van diverticulitis. Diverticulitis treedt bijna steeds ter hoogte van het laatste deel van de dikke darm op.
Aangezien de divertikels blijven bestaan, kan na genezing een nieuwe ontsteking optreden.

Hoe wordt diverticulose ontdekt?

Bij 8 op de 10 mensen veroorzaakt diverticulose nooit enige hinder noch symptomen. Meestal gaat het om een toevallige vondst, bij een röntgenonderzoek van de dikke darm.

Hoe raakt een divertikel ontstoken?

De diameter van de dikke darm versmalt bij het ouder worden. Ingedikte ontlasting wordt dan moeilijker door de natuurlijke spierwerking van de darm verplaatst en door de verhoogde spanning wordt de ontlasting in de divertikels gestuwd. Een partikel onverteerd voedsel kan in een divertikel irritatie of infectie veroorzaken, waardoor de spanning toeneemt. Wanneer het bij de infectie ontstane gas niet kan ontsnappen, kan het gebeuren dat het divertikel barst - perforeert. Deze acuut pijnlijke complicatie moet onmiddellijk worden behandeld.