Hoe werkt het hart?

Het hart is een pomp, een holte waarvan de wand is samengesteld uit spieren. Wanneer de spieren zich samentrekken, wordt het bloed eruit gepompt en stroomt het door het lichaam. Het hart slaat gemiddeld 70 tot 80 maal per minuut.
Bij een aantal spieren, waaronder de hartspier, gebeurt de hartslag zo goed als automatisch. Je hoeft er niet aan te denken. De spieren krijgen hun opdracht vanuit één plaats in het hart, een soort kleine elektrische commandopost. Deze is een gespecialiseerd deel van de wand van de rechter voorkamer en wordt sinusknoop genoemd.  Uit die centrale komen de bevelen om het hart aan de slag te houden. Deze elektrische impuls komt in een tweede gespecialiseerd centrum terecht, gelegen op de grens tussen voorkamer en kamer, en wordt vandaar verder geleid.
Elke hartslag is dus een ingewikkelde gebeurtenis. Precies op tijd en in de juiste volgorde, trekken de spiervezels van het hart zich samen.

Wat zijn hartkloppingen?

Hartkloppingen, ook nog palpitaties genoemd, zijn de bewuste en onplezierige gewaarwording van de hartslag, ongeacht of hier al dan niet een objectief waarneembare hartritmestoornis de oorzaak van is. Deze gewaarwording kunnen ook omschreven worden als overslaan, hartbonzen, hartjagen, kloppen in de hals en pijn in de borst. Hartkloppingen kunnen van andere klachten vergezeld zijn, zoals duizeligheid, benauwdheid, ...

Het kan echter ook gebeuren dat men hartkloppingen gewaarwordt doordat  de verschillende spierbundeltjes in het hart zich in wanorde samentrekken. Je hart klopt dan niet regelmatig meer, en soms kan u dat voelen. Het kan zijn dat de centrale de boodschap niet goed doorseint, of dat de hartspier niet goed op die boodschap reageert. In beide gevallen is het gevolg hetzelfde: de verschillende spiergroepen gaan evt. onafhankelijk van elkaar samentrekken: Niet in de goede volgorde en niet op het goede moment. Zoiets noemen we een hartritmestoornis.

Hartkloppingen zijn meestal onschuldig

Een snelle of goed voelbare hartslag ontstaat bijvoorbeeld door:

lichamelijke inspanning,
op grote hoogte (bijvoorbeeld in de bergen),
alcohol,
roken en drugs (vooral cocaïne),
koffie of andere dranken met cafeïne (cola, redbull),
pijn,
spanning, stress en emoties (angst, boosheid),
psychische klachten,
zorgen over de hartkloppingen,
een stevige maaltijd.
In deze situaties zijn de hartkloppingen vaak een normale reactie van uw lichaam.