De knie is een belangrijk gewricht in het menselijk lichaam. De knie moet immers tijdens het stappen beurtelings het lichaamsgewicht opvangen. Het is ook een slecht beschermd gewricht: in tegenstelling tot de heup (waar het gewricht diep ligt) ligt het gewricht oppervlakkig en wordt het stabiel gehouden door het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden. Letsels van het gewricht en de gewrichtsbanden komt dan ook frequent voor.

Waar kan pijn in de knie op duiden ?

Pijn in de knie kan zich onder vele gedaanten voordoen. Zo is er de kniepijn die begint met een ongeval. Bij skieërs of voetballers bestaat er een groot gevaar dat de gewrichtsbanden  geraakt zijn, of dat er een meniscusletsel is opgetreden. Soms kan na een sprong de knieschijf ontwricht raken. Uiteraard kan er bij een zwaar ongeval ook een breuk of een ontwrichting van de knie of de knieschijf optreden.
Frequente kleine kwetsuren door sporten kunnen ziekten zoals Osgood-Schlatter of osteochondritis dissecans tot gevolg hebben. Deze ziekten treden op bij kinderen.
Overbelasting van de knie kan ook leiden tot peesontstekingen rond het kniegewricht. Ook de "jumper's knee" behoort hiertoe: hierbij treedt een ontsteking op van de pees die de knieschijf verbindt met het onderbeen, of van de pees die bovenaan de knieschijf met de quadriceps verbindt. Een ander overbelastingsletsel is het patellasyndroom (patella = knieschijf), met pijn rond de knieschijf. Ook de chondromalacie van de knieschijf behoort hiertoe, hierbij is het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf beschadigd.
Op lange termijn kan overbelasting of verkeerde belasting leiden tot artrose van de knie, waarbij het gewrichtskraakbeen verdwijnt en het gewricht verstijft.
Ook reumatoïde artritis kan de knie aantasten met als gevolg een aantasting van het gewricht en artrose ervan.
Een ontsteking van de slijmbeurs op de knie kan erg pijnlijk zijn. Dit wordt vooral gezien bij veel knielen, zoals bij vloerders en religieuzen (capucienenknie).
Een cyste achteraan de knie, de Bakercyste, kan ook problemen veroorzaken. Deze cyste gaat uit van het gewrichtsslijmvlies van de knie.
Soms blijkt een onverklaarbare kniepijn veroorzaakt te worden door problemen in de heup. In zeldzame gevallen is kniepijn te wijten aan een tumor zoals het osteoïd osteoma.

Verschillende patronen van pijn in de knie bij verschillende aandoeningen

Pijn, stijfte en zwelling van de knie kan zowel voorkomen bij artrose van de knie als bij een ontsteking van het gewricht. Bij artrose is er de typische startpijn van enkele minuten. De pijn is beter bij rust. Na verloop van tijd raakt het gewricht misvormd en staat de knie wat naar buiten gekeerd. Hierdoor ontstaat ook een mankende gang omdat het been dan relatief wat korter is. De zwelling kan zo erg zijn dat een goed onderzoek ervan niet goed mogelijk is.
Bij artritis of gewrichtsontsteking kan er een ochtendstijfheid optreden die tot wel twee uur kan duren. De pijn neemt toe bij bewegen. Mogelijk zijn ook andere gewrichten aangetast. Vaak gebeurt het dat dit pijnlijke opzwellen van de knie slechts enkele dagen duurt en dan volledig verdwijnt. Het komt dan herhaaldelijk terug met intervals van soms maanden.
De kniepijn kan optreden bij trappen opgaan of eerder bij trappen afgaan. Soms is er pijn als men de knie volledig wil strekken of volledig wil buigen. Kniepijn met een gevoel van doorzakken of blokkeren van de knie is meestal te wijten aan band- en/of meniscusletsels.
Een ontsteking van de slijmbeurs op de knieschijf gaat gepaard met een soms enorme, rode en warm aanvoelende zwelling. De aanraking is erg pijnlijk. De roodheid en zwelling kan ook onder de knieschijf voorkomen, aan de aanhechting van de pees van de knieschijf. Een zwelling in de knieholte staat praktisch gelijk aan een Bakercyste.

Wat kan ik zelf al doen bij pijn in de knie ?

Onschuldige kniepijn kan al verbeterd worden met een pijnstiller en voldoende rust. Ga niet te lang rechtop staan als uw knieën al pijn doen. Probeer ook te achterhalen waardoor uw knie kan overbelast geraakt zijn, zoals intensief sporten. In dat geval kan een tijdelijk stop de pijn snel verbeteren.
Wanneer u regelmatig een gezwollen knie heeft, dan is de verleiding groot om een kussen onder de knie leggen zodat ze niet te veel gestrekt zou worden. Dat is geen verstandig idee, omdat men op termijn het risico loopt de knie onvoldoende te kunnen strekken. En stappen met een onvoldoende gestrekte knie is erg vermoeiend!

Hou je spieren soepel en sterk. Beweging is prima, maar evenwel zonder overdrijven: sporten of tuinieren met dezelfde intensiteit als toen je twintig was, is vragen om moeilijkheden. Je moet eraan denken dat teveel beweging of erg zwaar werk het slijtageproces in je gewrichten in de hand werkt. En als je te zwaar bent, ga op dieet. Een hoog gewicht kan slecht zijn voor het gewricht.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is lopen goed voor het kraakbeen van de knie. 'Kraakbeen heeft beweging nodig'. Een goede vorm van beweging voor de wat ouderen onder ons is bv. wandelen. Het maakt je stijve botten wat soepeler en versterkt je spieren. Je moet zelf ontdekken hoe lang je mag wandelen, sporten; rust even wanneer je voelt dat dat het beste is.
Blijf dus niet liggen of zitten als je merkt dat uw gewrichten er stijf van worden. Dat is meestal een teken dat je aan spierversterkende oefeningen toe bent. In dit verband is het nuttig te weten dat bv. het kniegewricht voor ongeveer 85% beschermd wordt door de grote dijspieren.
En als je veel last krijgt met koud en vochtig weer, kan warmte, bijvoorbeeld een infra-rode lamp, je misschien wat verlichting geven.
Tips voor de juiste beweging

Juiste Beweging

  • Kies voor fysieke activiteiten die je knieën zo min mogelijk belasten: zwemmen, aquagym, fietsen, wandelen, fitness...
  • Vermijd schokken. Wil je joggen, doe dat op een zachte ondergrond, zoals een Finse piste.
  • Verzorg je kniehouding. Strek je knieën volledig. Een knie die op slot staat, geeft meer stabiliteit. Je zakt er niet snel door.
  • Ga niet over je pijngrens. Heb je tijdens het wandelen pijn, rust dan even uit, zodat je knie wat kan recupereren. Na een tijdje merk je meestal verbetering en kan je verder stappen.
  • Zet je fietszadel een tikje hoger. Je zadel ondersteunt je gewicht, waardoor je je spieren kan trainen zonder je knie te belasten. Hoe hoger je zadel, hoe minder je je knie moet plooien.