Wat is het probleem?

Onder "maagklachten" verstaat men meestal klachten van pijn in de bovenbuik en/of zuurbranden, eventueel in combinatie met klachten zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel en een snelle verzadiging.
Maagklachten zijn vermoedelijk één van de frequentste klachten in de algemene bevolking. 30 tot 40% van de mensen hebben ooit in hun leven een periode deze last gehad. Gelukkig is het voor de meeste een voorbijgaand fenomeen. 
Maagpijn kan vele oorzaken hebben. Nervositeit, stress, is een belangrijke oorzaak. Zoals de één kramp in de buik, spierpijn of hoofdpijn krijgt van zenuwen, krijgen sommige mensen maagpijn. Dan is de maag gewoon de zwakke plek waar de nervositeit zich uit.

Wat kan je ertegen doen?

De oplossing spreekt voor zich: proberen te ontspannen. Een lauwwarm glaasje melk wil ook wel eens helpen. Vooral als nerveuze kinderen soms als klacht maagpijn hebben, is een glaasje warme melk of kamilletee, en de aandacht die je daardoor aan de klacht schenkt, voldoende.
In de folder "zuurbranden" staan meer tips.

Maagpijn kan ook andere oorzaken hebben

Roken, te veel koffie, alcoholhoudende dranken of scherp gekruide spijzen bijvoorbeeld. De één heeft een 'gevoeliger' maag dan de ander en kan dus ook eerder last krijgen van zijn maag. Bij maagklachten zijn stoppen met roken en het vermijden van alcohol belangrijke maatregelen. Als je maag opspeelt na het eten of drinken van stoffen die je maag niet goed verdraagt, is het het beste om een dagje te vasten en je maag rust te gunnen.
Geneesmiddelen gebruikt bij pijn in spieren en gewrichten zijn ook vaak de boosdoener. Stop hiermee en meld dit aan je arts.

Een maagzweer beschadigt de bekleding van de maag. Enkele symptomen van een maagzweer zijn buikpijn na het eten, misselijkheid, overgeven, gewichtsverlies en vermoeidheid.
Bepaalde maagzweren worden veroorzaakt door infectie met een bepaalde bacterie: Helicobacter pylori. Deze bacterie leeft in de maag en kan veranderingen aanbrengen in de slijmvlieslaag die de maagbekleding tegen spijsverteringszuren beschermt. Roken, cafeïnehoudende voeding en drank, alcohol en bepaalde medicijnen kunnen de kans op maagzweren vergroten.