Wat is de menopauze?

De menopauze is het tijdstip van de laatste menstruatie. Een vrouw bereikt de menopauze gemiddeld op 51-jarige leeftijd.
De jaren die aan de menopauze voorafgaan en waarin de hormoonhuishouding grondig verandert, noemt men de overgang.

Wat gebeurt er in de overgang?

Als een vrouw de 50 nadert, hebben haar eierstokken al ongeveer 500 eitjes afgestoten. Als ook de laatste eitjes zijn verbruikt, en in de laatste fase gebeurt dit vaak met horten en stoten, stopt in de eierstokken de productie van vrouwelijke hormonen, met name de oestrogenen en de progestagenen. De twee eierstokken hebben dan hun functie verloren. De maandelijkse cyclus houdt op. Door het wegvalen van de vrouwelijke hormonen moet het lichaam een nieuw evenwicht zoeken. Deze overgangsperiode gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten.

Welke rol spelen de oestrogenen in de overgang?

Oestrogenen zijn hormonen die zorgen voor de ontwikkeling en in stand houding van de vrouwelijke voortplantingsorganen en de uiterlijke geslachtskenmerken. Zij zijn onmisbaar bij de groei en de ontwikkeling van de schede, de baarmoeder, de eileiders en de borsten. Oestrogenen hebben echter nog meer taken van betekenis. Zij beïnvloeden indirect de vorming en de ontwikkeling van het beendergestel. En bovendien houden zij de spanning en elasticiteit van de urinewegen en geslachtsorganen in stand.

Rondom de overgang en zeker na operatieve verwijdering van de eierstokken, kunnen verschijnselen optreden als gevolg van een tekort aan oestrogenen. In het begin zijn dat vooral opvliegers en overmatig transpireren. Op langere termijn is dit verlies van botmassa, waardoor botten gemakkelijker breken. Ook het droger worden van de vagina en problemen met het plassen kunnen gevolgen zijn van een tekort aan oestrogenen.

De menopauze is geen ziekte

Gelukkig blijkt deze overgang voor ruim tweederde van alle vrouwen door het geleidelijk karakter en de voorbijgaande aard helemaal niet onder de definitie "ziekte" te vallen.
Klachten die met de overgang samenhangen zijn: onregelmatige menstruaties, soms hevig bloedverlies, opvliegers, nachtelijk zweten en onstabiele, nerveuze gevoelens. Twee jaar vóór de laatste menstruatie hebben al ruim 10% van de vrouwen last van opvliegers. Daarna namen de klachten toe met een piek één jaar na de laatste menstruatiebij ruim de helft van de vrouwen. Pas 8 jaar na de laatste menstruatie keert bij de meesten de toestand weer op het niveau van vóór de menopauze. Toch dient gezegd dat ruim 10% van de vrouwen nog klachten heeft 12 jaar na de menopauze.
Dat betekent niet dat je je in zelfmedelijden hoeft onder te dompelen; maar je hoeft ook niet koste wat het kost flink te zijn en tegenover anderen net te doen alsof er niets aan de hand is. Beter is het, om te accepteren dat het je lichaam, je hormonen zijn, die deze klachten veroorzaken.

Wat kan je zelf doen?

Tips tegen opvliegers
* Draag luchtige kleding, bij voorkeur van natuurlijke stoffen.
* Kies voor een blouse in plaats van een coltrui. Dan kun je een knoopje open doen als dat nodig is.
* Neem zonodig meerdere malen per dag een verfrissende douche.
* Zorg dat je voldoende om handen hebt. Als je erg druk bent met je werk of andere bezigheden besteed je veel minder aandacht aan eventuele klachten.
* Neem voldoende beweging. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat wie wekelijks vier en een half uur sport nog weinig last van heeft van warmteopwellingen. Tuinieren, de frisse lucht in te gaan, jezelf dwingen vaak naar buiten te gaan helpt ook. En aan iets nieuws beginnen verzet je gedachten!
* Er zijn ook natuurlijke oplossingen, zoals preparaten met salvia, die helpen tegen opvliegers en nachtelijk zweten. Ook fyto-oestrogenen op basis van soja of andere plantenextracten worden veel gebruikt.