Wat is osteoporose?

Letterlijk betekent het 'bot dat poreus is'. Dit geeft op zich geen klachten en is dus in feite geen ziekte. Poreusheid of broosheid van botten, dus osteoporose, leidt er echter toe dat ze gemakkelijk kunnen breken. Daarbij kan je denken aan botbreuken (ook fracturen genoemd) ten gevolge van een val. Meestal gaat het om pols en heup, maar ook wervels blijken zwakke punten.
Bot kan zelfs zo broos worden dat zonder grote mechanische druk (zoals vallen) fracturen ontstaan. Zo kan er een ruggenwervel breken en inzakken, waardoor u krommer of kleiner wordt. Een ingezakte wervel doet zelden pijn. Maar bij sommigen kunnen (pijn)klachten ontstaan die het dagelijks leven belemmeren. Lagerugpijn wordt echter maar zelden door osteoporose veroorzaakt.

Hoe ontstaat osteoporose?

Osteoporose of botontkalking is in feite een onderdeel van het natuurlijk proces van vernieuwing, kenmerkend voor alle levend weefsel. Tot ongeveer 35 jaar zien we hierbij een evenwicht tussen afbraak en aanmaak van bot en is het bot op zijn stevigst. Bij het ouder worden bot wordt er echter minder aangemaakt. Mogelijke oorzaken zijn onvoldoende lichaamsbeweging, te weinig kalk (calcium) in de voeding en te weinig bij daglicht buitenkomen.
In de eerste jaren na de overgang wordt het bot sneller afgebroken. Vrouwen hebben daardoor op latere leeftijd meer kans op osteoporose dan mannen. Daarom wordt het vooral als een vrouwenprobleem beschouwd. Toch is één op vier patiënten met een fractuur ten gevolge van osteoporose een man.
Ook kunnen bepaalde ziekten (bijvoorbeeld van de schildklier) of medicijnen (langdurig dagelijks gebruik van cortison) osteoporose veroorzaken.
En je erfelijke aanleg speelt ook mee.

Wat kan ik er aan doen?

Osteoporose voorkomen doe je in de eerste plaats voor je vijfendertigste veel (buiten)sport te doen en door voor voldoende kalk in je voeding te zorgen (vooral via melkproducten).
Als je mager bent, loop je ook meer risico.
Verder geven tabak en overmatig alcoholgebruik ook een verhoogd risico.

Wat kan je huisarts doen?

Hij zal je risico op problemen door osteoporose inschatten. Vanaf een toegenomen fractuurrisico  van ongeveer 5% in de komende 10 jaar is verder onderzoek zinvol gebleken. In dat geval zal zal hij je doorverwijzen voor een meting van de botdichtheid. Osteoporose kan immers niet met een gewone röntgenfoto worden aangetoond.
Voorbeelden van verhoogd risico:
• als je een wervel hebt gebroken;
• als je een vrouw bent en na je vijftigste een bot hebt gebroken;
• als je langdurig dagelijks cortison gebruikt.

De regel is dat om de 3 jaar gemeten wordt bij normale  personen gedurende preventieve behandeling, terwijl bij cortisonetherapie en  in andere situaties die gepaard gaan met versneld botverlies, een bepaling om het  jaar aangewezen is.