Wat is oorpijn?

Vooral bij kleine kinderen is oorpijn meestal een teken van een middenoorontsteking.
Maar oorpijn kan verschillende oorzaken hebben.
Zo zien we vooral bij volwassenen dat oorpijn vaak niet in het oor ontstaat, maar ontstaat uit ziekte van omgevende structuren. Typische voorbeelden hiervan zijn ontstoken halsklieren / amandelen en ook bijvoorbeeld problemen in het kaakgewricht.
Meestal wordt oorpijn bij volwassenen echter veroorzaakt door een ontsteking in de huid van de gehoorgang. In dit geval spreekt men van een uitwendige oorontsteking (otitis externa).

Hoe ontstaat een middenoorontsteking?

Wanneer het gedeelte van de gehoorgang achter het trommelvlies ontsteekt, spreekt men van een middenoorontsteking of otitis media. Bijna ieder kind krijgt wel eens een middenoorontsteking. Het kind kan hier last van hebben en er ziek van zijn, maar het is niet gevaarlijk.
Middenoorontsteking ontstaat door een virus of bacterie, meestal na een gewone verkoudheid of keelontsteking (zie verder wat te doen bij verkoudheid). Deze breidt zich verder uit tot in het oor, via de buis van Eustachius. Dit is een verluchtingsbuisje dat loopt van bovenaan in de keel, tot in het middenoor.
Kleine kinderen die een fopspeen gebruiken zijn vatbaarder voor middenoorontsteking.

Hoe herken ik een middenoorontsteking?

Een middenoorontsteking kan soms ongemerkt voorbij gaan.
De belangrijkste symptomen bij kinderen zijn meestal hevige oorpijn, slechthorendheid, hangerig zijn en koorts en dit doorgaans aansluitend op een verkoudheid. De slechthorendheid wordt veroorzaakt door de etter die zich achter het trommelvlies bevindt. Als die zich ophoopt en de druk achter het trommelvlies toeneemt, kan een scheur in het trommelvlies ontstaan waardoor de etter en eventueel bloed uit het oor loopt. Wanneer het trommelvlies scheurt, verdwijnt de pijn. We spreken we van een loopoor als er vocht uit het oor naar buiten komt.
Peuters en baby's met een middenoorontsteking klagen soms over buikpijn. Ze kunnen ook diarree hebben of braken. Baby's drinken niet goed of zijn prikkelbaar, ze zijn 's nachts onrustig en trekken vaak aan het pijnlijke oortje.

Ziekteverloop van oorontsteking

Oorontstekingen, zowel uitwendige als middenoorontstekingen, zijn meestal onschuldig en genezen meestal spontaan na een drietal dagen.
Na een middenoorontsteking kan soms langere tijd (een tweetal weken) vocht achter het trommelvlies blijven zitten, terwijl de eigenlijke ontsteking al genezen is. Dit fenomeen noemt men een "slijmoor" (otitis serosa). Ook een slijmoor gaat meestal vanzelf weer over. Men spreekt van een chronische middenoorontsteking met effusie, indien er méér dan 3 of 4 maanden slijm achter het trommelvlies blijft steken.
De slechthorendheid die kan ontstaan bij een middenoorontsteking is tijdelijk en verdwijnt spontaan binnen een paar weken, maar kan maanden aanslepen bij een slijmoor.
Een doorgebroken middenoorontsteking (loopoor), waarbij het trommelvlies inscheurt, is meestal binnen een paar dagen genezen. Het trommelvlies sluit meestal weer vanzelf.
Langdurige middenoorontstekingen kunnen echter blijvende trommelvliesperforaties veroorzaken. De oorvloed kan dan jarenlang blijven bestaan (blijvende loopoor), soms onderbroken door tijden waarin het oor droog is. Behalve slechthorendheid geeft oorvloed geen klachten.