Verkoudheid is een virusziekte

Per dag haalt een mens ongeveer 17.000 keer adem. Met iedere ademteug komen er honderden tot miljoenen bacteriën, schimmels en virussen mee naar binnen. Dat niet elke ziektekiem een infectie veroorzaakt, ligt aan de kracht van onze afweer. Onderzoek bevestigt dat mensen met een goede fysieke gezondheid minder snel verkouden worden. En krijgt het virus hen toch te pakken dan zou hun verkoudheid minder erg zijn. Ik verwijs hier dan ook naar de rubriek: gezond leven voorkomt ziekte.

Verkoudheid wordt, evenals griep, veroorzaakt door één van deze virussen. Er zijn wel tweehonderd virussen die ergens tussen neus en longen een infectie kunnen veroorzaken. Van elk virus bestaan daarenboven nog veel verschillende varianten (typen). Mensen krijgen zo wel regelmatig ziektes die lijken op griep, maar het niet zijn. Die symptomen worden veroorzaakt door gewone verkoudheidsvirussen. Een gemiddelde volwassene wordt slechts ongeveer om de vijf jaar geveld door het griepvirus.
Volwassenen worden gemiddeld zo'n twee tot vier keer per jaar verkouden en kinderen zo'n tien keer.

Het probleem?

De luchtwegen, van de neus via de keel tot aan de vertakkingen van de luchtpijp in de borst, samen 'de bronchiën' genoemd, zijn aan de binnenkant bekleed met slijmvlies. Als je weerstand eens niet zo goed is of als u plotseling heel erg afkoelt, waardoor de weerstand van het slijmvlies tijdelijk afneemt, krijgen virussen volop de kans het slijmvlies binnen te dringen. Het gevolg: je wordt verkouden. Infectie van de neus gaat steeds gepaard met infectie van de sinussen. De dokter spreekt daarom bij een neusverkoudheid (snotvalling) van "rinosinusitis".
Als bij de infectie van de luchtwegen de klachten van hoesten domineren op de klachten van de neus, spreekt men van een acute bronchitis.

Griepverschijnselen zijn heviger en gaan meestal met hoge koorts gepaard dan een verkoudheid (zie ook: "varkensgriep"). En om het nog ingewikkelder te maken: driekwart van de mensen die besmet zijn met het griepvirus, vertoont geen enkel symptoom van de ziekte. Ze kunnen het virus wel verspreiden!
Een "verkoudheid" tijdens de warme zomermaanden kan op andere problemen wijzen.

Hoe begint het?

Een verkoudheid kan je soms zomaar voelen opkomen: een prikkelend gevoel in de neus, niezen, een natte neus met waterige afscheiding, een wat dikke neus, soms koorts. En niet te vergeten een duf gevoel in het hoofd. Jeukend of pijnlijk-gevoelig tandvlees is bij sommige mensen ook een voorteken dat ze maar al te goed kennen. Een verkoudheid begint bij iedereen op een verschillende plaats. Bij de een is het altijd de neus die het eerst wordt getroffen, bij de ander begint een verkoudheid vrijwel altijd met keelpijn en weer een ander klaagt eerst over pijn in de spieren.

Door te hoesten tracht het lichaam de slijmen, met de virussen en bacteriën, te verwijderen. Hoesten is een natuurlijk verdedigingsmiddel. En bijna altijd is de oorzaak een onschuldige luchtweginfectie, een verkoudheid dus. Hoesten is dus een nuttige reflex die niet zo maar met een hoestsiroop mag onderdrukt worden.

Kiemen van een niesbui reizen tot tien meter ver!

Met iedere keer niezen gaan er honderdduizenden microben de lucht in, die een ander kunnen besmetten. Daar kan je weinig meer tegen doen, dan de algemene regels voor hygiëne in acht te nemen. Een verkoudheid wordt uitsluitend veroorzaakt door besmetting, vooral via handen en via de kleine waterdruppeltjes die we rondom ons verspreiden als we niezen of hoesten. Die druppeltjes kunnen vier tot tien meter ver reizen. Hand voor de mond houden dus, geregeld de handen wassen en geen vuile zakdoek gebruiken of laten rondslingeren. Het beste gebruik je papieren zakdoekjes, die je na een keer gebruiken meteen weggooit.