Wat is stoelgangincontinentie?

Stoelgangincontinentie of ontlastingsincontinentie wordt in de geneeskunde encoprese genoemd. Dit is al dan niet vrijwillige, herhaalde ontlasting in kleren of iedere andere ongeschikte plaats. Een enkele maal ongecontroleerd stoelgangsverlies bij bijvoorbeeld hevige diarree kunnen we niet als incontinentie bestempelen.
Tijdens het zindelijk maken van kinderen kunnen altijd "accidentjes" voorkomen.

Wat is het mogelijk onderliggend probleem bij stoelgangincontinentie?

Als een kind ouder dan 3 jaar nog niet zindelijk geworden is, dan beschouwt men het als incontinent voor stoelgang. Dit komt ondermeer voor bij aangeboren ziekten van de darm zoals de ziekte van Hirschsprung en bij een open rug.
Indien het kind wel zindelijk is en opnieuw zichzelf bevuilt dan kan dit het gevolg zijn van een verstopping. Deze verstopping ontstaat nogal eens omdat het kind schrik heeft om stoelgang te maken. Schrik omdat het op een vreemd toilet moet gaan, of omwille van de pijn van een aarskloofje. Soms kan die verstopping het gevolg zijn van een slechte voeding of zelfs van een psychiatrische stoornis bij het kind of de familieleden. Ook seksueel misbruik kan de oorzaak zijn.
Ook bij volwassenen komt encopresis ook voor. Bij sommige psychiatrische patiënten is de stoelgang keihard geworden en kan niet meer afgegaan worden. Daarop ontstaat er een doorsijpeling van stoelgangsvocht. Ontstekingen van de darmen kunnen diarree en incontinentie voor stoelgang veroorzaken zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Inname van grote hoeveelheden laxeermiddelen heeft vaak dergelijke incontinentie tot gevolg bij anorexia nervosa of boulimie.
Ook bij dementie en ruggewervelletsels komt incontinentie voor stoelgang voor.

Wat kan ik zelf al doen bij stoelgang incontinentie bij mijn kind?

Bij de zindelijkheidstraining van het kind is het belangrijk om te weten of het kind hiervoor al rijp is. Een kind van 15 maand dwingen om zindelijk te zijn kan lukken als het kind er inderdaad klaar voor is, maar zal anders een fiasco zijn. Zorg ervoor dat het potje een vertrouwd en bereikbaar voorwerp is. Het voorbeeld van een ouder kind kan ook stimulans zijn.
Probeer constipatie te voorkomen door een gezonde vezelrijke voeding te geven!