Verkoudheid is een virusziekte

Ondanks de hitte lopen een pak mensen te hoesten en te snotteren - en niet alleen door hooikoorts. De ommezwaai van het herfstweertoestanden naar zomerhitte kan aanleiding geven tot een piek van infectieziekten. Infecties krijg je bijvoorbeeld ook als het 's ochtends 10 à 15 graden kouder is dan 's middags. Dan worden de ziektekiemen in het lichaam actiever. Hetzelfde effect krijg je eveneens door de airco in de wagen. Gebruik je die te pas en te onpas, dan krijgen virussen de kans het lichaam aan te vallen. Plotse afkoeling is niet goed.

Ook de start van de vakantie speelt een rol. Heel wat mensen zijn vermoeid en snakken echt naar rust. We hebben een lange en stevige winter achter de rug, die het immuunsysteem heeft verzwakt en ons vatbaarder maakt voor infecties.
Meestal zijn de infecties die we nu zien niet zo ernstig. Gewoon een paar dagen rusten helpt al om er weer bovenop te komen.

Wat kan je eraan doen?

Krik je weerstand op.
Bij een echte hittegolf met verhoogde ozonconcentraties raadt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid aan om tijdens de piekdagen tussen 11 en 22 uur geen zware lichamelijke inspanningen te doen buitenshuis, voldoende te drinken en koelere ruimtes op te zoeken. Risicogroepen moeten extra alert zijn.

Als je echter langdurig last hebt van jeukerig en branderig gevoel van de neusslijmvliezen, frequente en lang aanhoudende niesbuien en afscheiding van dun, waterig vocht uit de neus, dan is hooikoorts de boosdoener. Zeker als ook de ogen rood en jeukerig en gaan ze tranen. Soms kan je hierbij ook nog last hebben van een droge keel en een wat moeilijke ademhaling.