Bouw en functie van de huid

De huid wordt beschouwd als het grootste orgaan van ons lichaam. De huid heeft veel verschillende functies. Enerzijds is het een hulpmiddel voor het in stand houden van de lichaamstemperatuur. Tevens vormt het een beschermde barrière tegen mogelijke aanvallen van buitenaf. De huid fungeert ook als een groot reservoir van lichaamsvocht, zouten en suikers. Via de tastzin in de huid gebeurt een groot deel van de communicatie met de buitenwereld.

In grote lijnen kan men twee lagen onderscheiden in de huid: de opperhuid en de lederhuid.
De opperhuid vormt de buitenste laag en is dan ook de eerste bescherming tegen ongewenste indringers van buitenaf. Deze laag zal afhankelijk van de plaats meer of minder hoornstof bevatten. Deze hoornstof vinden we vooral op onze voetzolen en handpalmen, maar veel minder in de opperhuid van b.v. onze oogleden. De opperhuid wordt van onder naar boven voortdurend vernieuwd wat betekent dat er voortdurend dode huidcellen aan de oppervlakte loskomen. Gemiddeld wordt de opperhuid in ongeveer 30 dagen volledig vernieuwd. Deze voortdurende vernieuwing van de huid vraagt veel energie en eiwitten. Ongeveer 20% van de eiwitten die een volwassen mens nodig heeft worden voor deze huidvernieuwing gebruikt. In sommige situaties worden veel dode huidcellen in één keer afgestoten. Dit ziet men bijvoorbeeld als men "vervelt" na te overvloedige blootstelling aan zonlicht.
In de lederhuid bevinden zich de bloedvaten van de huid die helpen voor de temperatuursregeling van het lichaam en instaan voor de voeding van de opperhuid. Daar zitten ook de gevoelszenuwen en de zweet- en smeerklieren. De lederhuid staat vooral in voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Als men dierenhuiden looit is het dit deel van de huid dat men overhoudt en wordt de opperhuid verwijderd.

De smeerklieren van de huid zorgen voor bescherming tegen uitwendige agressie door verbetering van de vochtigheidsgraad en de soepelheid en tegen huidinfecties (zie schimmelinfecties). Zij zorgen ook voor een normale huidafschilfering. Uiteindelijk speelt de huidsmeer een belangrijke rol in het jeugdig en fris houden van onze huid.

Een gezonde huidflora houdt de huid gezond

Onze huid profiteert van de aanwezigheid van een massa bacteriën. Ze spelen een cruciale rol in het bestrijden van infecties door ongewenste familieleden. De belangrijkste bewoner van onze huid is de zogenaamde huidstafylokok (staphylococcus epidermidis). Deze autochtoon voorkomt dat huidcellen een stof afscheiden die kan leiden tot permanente ontsteking. Ontsteking is een verdedigingsmechanisme van het lichaam om erger te voorkomen, maar een permanente ontsteking moet worden vermeden. Op het niveau van de huid kan dit onder meer psoriasis veroorzaken.
Uit onderzoek weten we ook dat antibacteriële zepen niet onbeperkt kunnen gebruikt worden. Als ze de verkeerde microben uitschakelen, kunnen ze het probleem zelfs verergeren. Ook antibiotica geven dit probleem.
Het nut van de bacteriën van onze normale huidflora schuilt niet alleen in hun aanwezigheid, maar ook in hun aantal! Als er teveel slechterikken zijn, kan de politie de situatie niet meer aan.
Abnormale huidflora is ook verantwoordelijk voor een abnormale lichaamsgeur!

Meer informatie over  de huid op internet

De huid (VisWiki)
Douchen zonder uitdrogen. Wees lief voor je huid (gezondheidsnet.be)
Een douche 's morgens of 's avonds kan erg veel deugd doen. Maar denk je ook eens aan je huid? Die kan het zwaar te verduren hebben onder de douche.
Huidveroudering: fabels en feiten (UZ Magazine)

Het probleem bij huidirritatie?

Over het algemeen is huidirritatie niet schadelijk voor de gezondheid. Het is enkel lastig, omdat het jeuk veroorzaak, soms pijn doet en omdat het niet mooi is.