Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker is een kwaadaardige vergroting van de prostaat. Deze klier is gelegen rond de afvoerbuis van de urine, net onder de blaas.

Enkele feiten op een rijtje

* Bij het ouder worden vergroot de prostaat meestal. Mannen kunnen hierdoor klachten vertonen bij het plassen. Dit hoeft daarom niet direct prostaatkanker te zijn. Meestal gaat het om deze goedaardige vergroting van de klier (benigne prostaathypertrofie). Anderzijds vertonen sommige mannen met prostaatkanker ook helemaal geen klachten!
* Prostaatkanker is een heel traag evoluerende kanker die bij oudere mannen veel voorkomt.
* Veel van die mannen hebben over het algemeen weinig of geen last van hun prostaatkanker en sterven ook niet van deze nochtans soms mogelijk dodelijke aandoening. Zo kan men bij 70% van de tachtigjarigen microscopische haarden van kankervorming in de prostaat terugvinden. De meesten weten niet eens dat ze de ziekte hebben, en in veel gevallen sterft men uiteindelijk door een andere aandoening.
* De aandoening is op te sporen door goede bevraging van de klachten en een onderzoek via de anus, waar de prostaat het best kan gevoeld worden. Indien er aanwijzingen toe bestaan dat je eventueel prostaatkanker zou kunnen hebben, zal je arts je arts verder onderzoek aanbevelen.
* de PSA-test is een eenvoudig bloedonderzoek, geschikt om het resultaat van een behandeling van prostaatkanker op te volgen; deze test wordt enkel met dit doel terugbetaald.
* de PSA-test is minder geschikt om prostaatkanker op te sporen:

Onenigheid rond vroegtijdige opsporing ("screening")

Deze folder is bedoeld voor mannen die overwegen zich te laten nazien op mogelijk prostaatkanker, inclusief de PSA-test. Als de test verhoogd is, dan worden verdere onderzoeken aanbevolen, oa. echografie, zonodig naaldbiopsie van de prostaat.

Weet waarover je je bezint, en neem de beslissing in overleg met je huisarts. Overdenk dus hogergenoemde feiten en plaats er ook volgende feiten naast:
* Indien de onderzoeken wijzen op kanker en je laat je prostaat wegnemen, weet dan dat niemand je kan garanderen dat je door de behandeling langer zal leven. Het omgekeerde kan evenmin gesteld worden. Wel is na een ingreep de kans op incontinentie (2 to 5%) en op impotentie (gemiddeld 70%) zeer reëel.
* Eenvoudige maatregelen zoals stoppen met roken, sport en beweging, gezonde voeding kunnen meer het leven verlengen dan opsporen en behandelen van prostaatkanker.
* Mannen die prostaatkanker hebben laten behandelen door chirurgische interventie en/of bestraling zijn meestal wel tevreden de beslissing genomen te hebben niettegenstaande de eventuele bijwerkingen. Anderen die het risico voor zich namen en zich niet lieten behandelen wensten achteraf dat ze nooit een PSA hadden laten afnemen. Voer echter geen struisvogelpolitiek!

Is de vroegtijdige opsporing van prostaatkanker zinvol? (gezondheidenwetenschap.be 2019).

Wanneer moet je dan je huisarts raadplegen?