Wat zijn seksueel overdraagbare aandoeningen?

Een seksueel overdraagbare aandoening (vroeger werd de naam "geslachtsziekte" gebruikt) wordt meestal overdragen via seksueel contact. Door contact tussen de slijmvliezen van beide partners worden micro-organismen (virussen, bacteriën  of andere…) overgedragen via sperma, bloed of vaginaal vocht. Slijmvliezen vindt men onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond.
De meeste seksueel overdraagbare aandoeningen of kortweg SOA worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onder onveilig vrijen verstaat men vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom, anale geslachtsgemeenschap zonder extra sterk condoom of orale seks.

Een aantal SOA is ook overdraagbaar via bloed. Je kan ze oplopen als gevolg van een onhygiënische tatoeage of piercing. Of als je bij druggebruik naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt. Hiv, hepatitis B en syfilis kunnen tijdens de zwangerschap worden overgedragen van moeder op kind. Hiv, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby.
Er zijn verschillende vormen van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Wat zijn de symptomen van seksueel overdraagbare aandoeningen?

Soms zijn er nauwelijks of geen klachten. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een SOA hebben. Meestal zijn de eerste tekenen van besmetting zichtbaar op de geslachtsdelen, maar ze kunnen ook elders verschijnen (b.v. mond, ogen, anus…). Toch moet men bij elke aandoening van de geslachtsdelen niet meteen denken aan SOA. Ook andere aandoeningen kunnen jeuk, huiduitslag, abcessen, enz. veroorzaken. Niet alle SOA gaan bovendien gepaard met abnormale verschijnselen aan de geslachtsdelen. Hepatitis B bijvoorbeeld uit zich in de eerste plaats in vermoeidheid, koorts en misselijkheid en een hiv-infectie lijkt in het begin op een banale griep.

Als er klachten zijn gaat het meestal om:
o afscheiding uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en anders ruiken;
o branderig gevoel, geïrriteerdheid, pijn bij of na het plassen of kleine hoeveelheden moeten plassen;
o zweertjes, wratjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond;
o jeuk in het schaamhaar, aan de eikel, schaamlippen of anus;
o gezwollen klieren in de liezen;
o pijn in één of beide (bij-)ballen;
o pijn in de onderbuik;
o pijn bij het vrijen of onregelmatig of abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruatieperioden in.

Diagnosestelling

Aids
Aids wordt veroorzaakt door een virus, het human immunodeficiency virus (hiv) dat het afweersysteem ondermijnt. Daardoor kan het lichaam zich steeds minder goed verweren tegen allerlei ziektes. Iemand die geïnfecteerd is met hiv, wordt seropositief genoemd. Dit betekent dat een bloedonderzoek (onderzoek van het serum) een besmetting heeft aangetoond. Onmiddellijk na de infectie treden griepachtige verschijnselen op die spontaan verdwijnen. Na gemiddeld 10 jaar verschijnen de eerste tekenen van aids: vermoeidheid, diarree, luchtweginfecties, blijvende koorts, gewichtsverlies en allerhande infecties en kankergezwellen. Het aidsstadium kan jaren duren maar leidt uiteindelijk tot de dood.

Chlamydia
Chlamydia is momenteel de meest voorkomende SOA in westerse landen. Ze wordt veroorzaakt door een micro-organisme dat het midden houdt tussen een bacterie en een virus. In de meeste gevallen zijn er helemaal geen of nauwelijks symptomen, maar men kan de ziekte wel doorgeven. Als er toch klachten zijn uiten ze zich bij vrouwen in een helder, waterig vaginaal verlies, pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik, tussentijds bloedverlies en pijn bij het vrijen.
Men schat dat in 4% van de gevallen een chlamydia-infectie opstijgt naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Hierdoor kan de eileider verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ruim de helft van de besmettingen geneest spontaan binnen een jaar.
De diagnose wordt meestal bevestigd door een uitstrijkje van de vagina bij de vrouw of een urineonderzoek bij de man.

Hepatitis B
Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus (HBV) en wordt naast seksueel contact, soms overgedragen door bloed-bloed contact (bijtwonden, besmette naalden…). Het is een zeer besmettelijke aandoening.
Meestal zijn er geen klachten. Sommigen hebben last van abnormale vermoeidheid, koorts, braken en diarree. Na verloop van tijd wordt in acute gevallen het wit van de ogen geel (vandaar ook de populaire naam 'geelzucht'), kleurt de urine donker en de stoelgang bleek. De diagnose wordt gesteld door een bloedonderzoek.

Genitale herpes
Genitale herpes is een erg besmettelijke SOA die veroorzaakt wordt door een herpesvirus (Herpes simplex virus type 2, HSV2) dat wordt overgedragen via geslachtsgemeenschap of orale seks. De "koortslip" (herpes labialis) wordt veroorzaakt door een ander type herpesvirus
Herpes is pijnlijk en vervelend, maar niet echt gevaarlijk. 
Bij zwangere vrouwen gelden volgende adviezen. Omdat het risico op besmetting van het kind klein is, kan er gewoon bevallen worden, behalve indien er een opstoot is op het ogenblik van de bevalling. In dat geval kan het kind ernstige letsels oplopen. Dan zal men meestal een keizersnede toepassen, in combinatie met speciale geneesmiddelen.
De diagnose wordt eventueel bevestigd door onderzoek van het letselvocht.